Metóda DNS: ozdravný návrat k prirodzeným pohybom

Ako metóda DNS  funguje?

Dynamická neuromuskulárna stabilizácia vychádza z princípov vývojovej kineziológie a jej zakladateľom je profesor Pavel Kolář.

Jej podstata spočíva, veľmi laicky povedané v tom, že sa jedná o systém úplne prirodzených pohybov, na ktoré je naše telo nastavené a keby sa nám ich podarilo zachovávať v živote dlhšie, než  len do jedného roku života, menej (alebo vôbec) by nás trápilo bolesťami.

Každý z nás si ale za život vybudoval veľa nezdravých pohybových návykov, či už pri práci, športe alebo napr. po rokoch nosenia detí - keď preťažujeme len niektorú stranu tela; svaly, kĺby a pod.

Náš mozog si tie prirodzene zdravé pohyby z detstva pamätá, a práve  cvičenie metódou DNS ho dokáže  prinútiť k tomu, aby tieto dávne programy spustil.

Veľmi zjednodušene povedané: aby mohlo fungovať naše telo, musíme najprv. znovu správne nastaviť stabilizáciu trupu – zaktivovať takzvaný hlboký stabilizačný systém svalov okolo chrbtice. Keď je totiž správne nastavený ten, môžu správne fungovať horné a dolné končatiny, nepreťažujú  sa kĺby a hlavne chrbtica. A o ňu tu ide…

Pokiaľ nefunguje hlboký stabilizačný systém, začne sa telom šíriť svalové napätie – prácu svalov určených k tomu, aby zaistili správne držanie tela, začnú vykonávať svaly určené k pohybu. A to je nesprávne, pretože každý sval má svoju funkciu a nesmie ju predávať žiadnemu inému - tým vzniká začarovaný kruh preťažovania svalov, ich dysbalancia, blokády, ktoré sa prejavujú bolesťou.

Základ všetkého je teda zamerať sa na svaly vnútri nášho tela. Okolo chrbtice a brušnej dutiny. Hlboký stabilizačný systém tvorí bránica, svaly panvového dna, svaly pozdĺž chrbtice (i v tej najhlbšej vrstve) a priečne brušné svaly.

Znie to možno zložito, ale nedeste sa. Metoda DNS vám pomôže hlboký stabilizačný systém uviesť znova do správneho  chodu nespočetným množstvom  polôh a cvikov, ktoré majú spoločné jedno: sú nášmu telu prirodzené a robia mu dobre. Sú to polohy poležiačky: na chrbte, bruchu; v kľaku, sede, drepe a niektoré sa dajú požiť v stoji alebo dokonca počas chôdze.

Metoda DNS: znovu bábätkom

 

Ďalšia dobrá správa: všetkými tými cvikmi sme už v živote prešli! V dobe, keď sme boli bábätkom.

Metóda DNS Pavla Koláře vychádza práve z tejto skutočnosti a je tak akýmsi návratom  k našim prirodzeným pohybovým koreňom.

O správnosti tejto metódy svedčí i to, že najčastejšie sa nám bolesti chrbtice a vôbec pohybového aparátu zhoršujú,  ak trávime príliš času v polohách, do ktorých sme sa dostali v neskoršom veku – v sede a v stoji.

Tím, že väčšinu dňa strávime v sede (v práci, aute, doma…)  alebo postojačky (v lepšej variante to prekladáme), naše kĺby sa podľa odborníkov decentrujú a celé naše telo sa tak rozhodí zo svojej prirodzenej rovnováhy.

Ne, nenabádam vás, aby ste sa vrátili natrvalo do príjemného ľahu, ale schválne si všimnite, ako sa vám uľaví, keď si cez deň na chvíľku ľahnete alebo si – ešte lepšie – urobíte nejaký ten ozdravný pohyb.

Spevnený hlboký stabilizačný systém nič nerozhodí

 

Pokiaľ sa vrhnete na cvičenie metódou DNS, ktorá pracuje predovšetkým s fixáciou hlbokého stabilizačného systému, po čase si tieto prínosné stereotypy prenesiete i do tých vyšších polôh a zrazu sa pristihnete pri tom, že sedíte a “valček” svalov okolo trupu držíte pevne úplne prirodzene.

Naopak, neprirodzené je všetko “vyvalit” a zvaliť sa na stoličku...

Rovnako je tomu aj v stoji. Pevný, správne nastavený trup oceníte hlavne v dopravných prostriedkoch, kedy ho nevedomky začnete zapínať hneď od začiatku praxe tejto metódy (teda, taká je aspoň moja skúsenosť).

 A ako spoznáte, že ste správne spevnený? Metro alebo autobus vás ani pri tom najväčšom trmácaní nikam neodhodí. Proste, máte svoju vlastnú stabilitu v strede svojho tela, svoje isté ťažisko.

Postupom času začnete toto  správne držanie  začleňovať aj do svojho bežného života, do svojich aktivít.

Metódu DNS Pavla Koláře  necvičia iba ľudia s bolesťami chrbtice.

Pomáha na nesprávne držanie tela, skoliózu, ale tiež  na bolesti bedier, kolien a kĺbov aj ploché nohy. Obľúbili si ju vrcholoví športovci, manažéri i ľudia, ktorí sú po operácii chrbtice a mnohí metódu DNS cvičia ako prevenciu,  aby im bolo v živote dobre a hej.

 

Cvičenie individuálne 25 min  Cvičenie individuálne 50 min